• Ekožúr s Thomasom Puskailerom!

          • Spev, tanec,  zábava a vzdelávanie. Znie vám táto kombinácia zvláštne? V našej škôlke však nič nie je nemožné.

            Deti si spolu s učiteľkami naplno užili ekologické žúrovanie v podaní speváka Thomasa Puskailera a Ondra Antáleka, ktorí ich nielen roztancovali chytľavými piesňami, ale im aj rozšírili vedomosti o tom, ako sa lepšie správať k našej planéte. Nechýbali súťaže, v ktorých si malí, strední i veľkí overili, či vedia správne triediť odpad alebo či si uvedomujú, že napríklad žuvačka sa v prírode rozkladá približne 5 rokov. Pani učiteľky počas jednej zo súťaží tiež zistili, aká je priemerná spotreba vody pri osobnej hygiene, splachovaní WC, umývaní riadu či praní. Asi nikoho neprekvapilo, že sprchovanie je šetrnejšie ako kúpanie a že pri čistení zubov sa neoplatí zabúdať na uzavretie vodovodného kohútika. Všetky deti odchádzali z predstavenia spokojné, plné nových vedomostí a niektoré z nich aj s peknými výhrami v ruke.     

          • Informácie k školskému roku 2024/2025

          • Milí rodičia,

            na základe blížiaceho sa termínu začiatku školského roka 2024/2025 si Vám dovoľujeme oznámiť niekoľko informácií k jeho organizácií:

            • Školský rok začína 02.09.2024 /pondelok/
            • Prevádzka materskej školy je od 6:45 hod. do 17:00 hod. Zberné triedy:  č.5 /hlavný vchod, prízemie/, č.1 /bočný vchod, prízemie/.
            • Príchod dieťaťa do materskej školy do 8:00 hod.
            • Pri nástupe dieťaťa do MŠ na začiatku školského roka rodič predloží vypísané tlačivo o bezinfekčnosti dieťaťa /viď. príloha/.
            • Zadelenie detí do tried bude zverejnené na paneli v budove MŠ od 19.08.2024 /pondelok/.

            Dôrazne Vás žiadame, aby ste si nevytvárali žiadne záznamy /fotografia, video/ zo zoznamov tried. Zoznamy sú zverejnené ako pomôcka pre bezproblémový nástup detí do tried na začiatku školského roka. Ďakujeme za pochopenie a rešpektovanie žiadosti.
             

            Všetky informácie o platbách budú zverejnené na webovom sídle školy https://mskollarova.edupage.org/? /viď príloha/ a pri nástupe dieťaťa do MŠ v papierovej podobe v triedach u triednych učiteliek.
             

            Pri povinnom predprimárnom vzdelávaní bude môcť rodič ospravedlniť dieťa na 7 vyučovacích dní.

            Podľa § 144 ods. 10 až 14 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 120/2024 Z. z. s účinnosťou od 1. júna 2024. Neprítomnosť dieťaťa alebo neplnoletého žiaka ospravedlňuje škola na základe žiadosti jeho zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia.

            Ak neprítomnosť dieťaťa, ktoré plní povinné predprimárne vzdelávanie, z dôvodu ochorenia trvá najviac 7 po sebe nasledujúcich vyučovacích dní a súhrnne počas mesiaca najviac 14 vyučovacích dní, neprítomnosť sa ospravedlňuje bez predloženia potvrdenia od lekára. Ak neprítomnosť dieťaťa, ktoré plní povinné predprimárne vzdelávanie, z dôvodu ochorenia trvá viac ako 7 po sebe nasledujúcich vyučovacích dní alebo súhrnne počas mesiaca viac ako 14 vyučovacích dní, vyžaduje sa aj predloženie potvrdenia od lekára. 

            Vo výnimočných a osobitne odôvodnených prípadoch škola môže vyžadovať lekárske potvrdenie o chorobe alebo iný doklad potvrdzujúci odôvodnenosť neprítomnosti, najmä pri opakovanej neprítomnosti; to platí aj ak ide o ospravedlňovanie podľa odseku 11 alebo odseku 12.
             

            Žiadame Vás o rešpektovanie zákazu parkovania na školskom dvore. Parkovanie na školskom dvore je z bezpečnostných a priestorových dôvodov povolené len zamestnancom školy a zásobovaniu. Ďakujeme za pochopenie a rešpektovanie žiadosti.
             

            Prílohy na stiahnutie nájdete nižšie pod textom!          

             

                                                                                                          Mgr. Eva Jonášová

                                                                                                          riaditeľka MŠ

          • Zápis detí do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta

          • Školský rok: 2024/2025

            Dieťa sa do materskej školy prijíma na základe písomnej žiadosti zákonných zástupcov. Formulár žiadosti je dostupný v príslušnej materskej škole a na webových sídlach materských škôl:

            https://szenciovoda.sk/

            https://www.mssenecfandlyho.sk/

            http://www.mskollarova.sk/

            https://duhovysvet.sk/

            https://mskysucka.edupage.org

            https://www.msslnecnejazera.sk/

            Žiadosť o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie (ďalej len „Žiadosť“) sa podáva v čase od 1. mája do 31. mája2024 v materskej škole/školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Senec.

             

            Zákonný zástupca môže podať žiadosť:

             

            • do poštovej schránky umiestnenej na budove materskej školy (1. mája – 31. mája 2024)
            • poštou alebo kuriérom na adresu materskej školy (1. mája – 31. mája 2024)
            • prostredníctvom elektronického podania doručeného do elektronickej schránky materskej školy (1. mája – 31. mája 2024)

            § 11 zákona č. 305/2013 Z. z. o elektronickej podobe výkonu pôsobnosti orgánov verejnej moci a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o e-Governmente ) v znení neskorších predpisov

            • prostredníctvom elektronického dokumentu, ktorý je autorizovaný kvalifikovaným elektronickým podpisom(1. mája – 31. mája 2024)

            Čl. 3 ods. 12 nariadenia Európskeho parlamentu a Rady(EÚ) č. 910/2014 z 23. júla 2014 o elektronickej identifikácii a dôveryhodných službách pre elektronické transakcie na vnútornom trhu a o zrušení smernice 1999/93/ES (Ú. v. EÚL257, 28. 8. 2014)

            • osobne (v priestoroch príslušnej materskej školy dňa 2. mája 2024)

            Čas a spôsob podania žiadosti nemá vplyv na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie:

            Na predprimárne vzdelávanie v MŠ sa prijímajú deti v súlade so zákonom č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, v súlade s § 59 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

             

            Podmienky prijímania detí do materskej školy:

            1.  Zákonné podmienky

            1. Na predprimárne vzdelávanie sa prednostne prijímajú deti, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné. Povinné predprimárne vzdelávanie sa týka detí, ktoré dovŕšia päť rokov veku do 31. augusta 2024.
            2. Následne sa prijímajú deti, ktoré dovŕšia do 31. augusta 2024 štyri roky.
            3. Materská škola môže prijať dieťa od troch rokov veku– v rámci svojich kapacitných možností.

            Povinné predprimárne vzdelávanie plní dieťa v materskej škole v obci, v ktorej má trvalý pobyt (ďalej len „spádová materská škola“).

            Povinné predprimárne vzdelávanie plní dieťa v spádovej materskej škole, ak zákonný zástupca pre dieťa nevyberie inú materskú školu. Dieťa môže plniť povinné predprimárne vzdelávanie aj v inej ako spádovej materskej škole, ak ho riaditeľ tejto materskej školy prijme na predprimárne vzdelávanie.

            Spádová materská škola sa určuje lenpre deti, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné. Spádovosť materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Senec určuje Všeobecne záväzné nariadenie mesta Senec č. 1/2022 o určení spádových materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Senec.

             

            2.  Ostatné podmienky prijímania

            1. Zohľadňuje sa prijatie dieťaťa zo sociálne znevýhodneného prostredia po doložení potvrdenia z útvaru sociálnych služieb mesta Senec.
            2. Ak zákonný zástupca podá žiadosť o prijatie do viacerých MŠ, riaditeľky určia, na ktorú MŠ bude dieťa prijaté.
            3. Do materskej školy sa prijímajú deti na predprimárne vzdelávanie aj v priebehu školského roka, v prípade voľnej kapacity pozápise.

            Zákonný zástupca dieťaťa pri zápise predloží nasledujúce dokumenty:

             

            1. Kompletne vyplnenú Žiadosť, súčasťou ktorej je aj Potvrdenie lekára o zdravotnej spôsobilosti. Na potvrdení musí byť aj údaj o povinnom očkovaní. (Neabsolvovanie povinných očkovaní nie je dôvodom na neprijatie dieťaťa do MŠ.)

            V súlade s § 144a ods. 1 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov sa v žiadosti vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa. Podpis oboch zákonných zástupcov sa nevyžaduje v prípadoch uvedených v § 144a ods. 2 tohto zákona.Pre situáciu uvedenú v písm. c) môže zákonný zástupca využiť formulár Čestné vyhlásenie zákonného zástupcu (v prílohe).

            Podľa § 144a ods. 4 tohto zákona zákonní zástupcovia sa môžu dohodnúť, že žiadosť podpisuje iba jeden zákonný zástupca a rozhodnutie sa doručí iba jednému zákonnému zástupcovi, ak písomné vyhlásenie o tejto skutočnosti doručia riaditeľovi školy. Na tento účel môžu použiť formulárPísomné vyhláseniek podaniam týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, o ktorých sa rozhoduje v správnom konaní(v prílohe).

            1. K nahliadnutiu rodný list dieťaťa (originál alebo overenú kópiu) a občiansky preukaz zákonného zástupcu (len pri osobnom podaní žiadosti).
            2. V prípade špeciálnych výchovno-vzdelávacích potrieb vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.
            3. V prípade dieťaťa zo sociálne znevýhodneného prostredia potvrdenie z útvaru sociálnych služieb mesta Senec.

            Materská škola bude pri zápise požadovať osobné údaje a predloženie dokladov dieťaťa a zákonných zástupcov podľa platnej legislatívy.

            O prijatí dieťaťa na predprimárne vzdelávanie rozhodne riaditeľka materskej školy do 30. júna 2024.

            Voči rozhodnutiu riaditeľa školy o neprijatí dieťaťa do materskej školy môžu zákonní zástupcovia dieťaťa podať odvolanie, ktoré sa doručuje riaditeľke školy v lehote 15 dní odo dňa doručenia rozhodnutia o neprijatí.

             

            Legislatíva k zápisu do materskej školy

            • Zákon č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov
            • Zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov

            Dokumenty potrebné k zápisu:

            Ziad.o_prij.do_MS_2024.doc

            Priloha_vyhlasenie_k_podaniam_tykajucich_sa_vychovy_a_vzdelavania.docx

            Priloha_cestne_vyhlasenie_zakonneho_zastupcu.docx